Afgelopen zondag stond de streekderby ZKC’19-KIOS op het programma. ZKC’19 probeerde in deze eerste zaalwedstrijd de eerste helft van het veldseizoen achter zich te laten, die voor de Zuidwoldigers erg teleurstellend is verlopen; slechts twee punten uit de eerste zeven wedstrijden. KIOS daarentegen heeft in dezelfde competitie elf punten weten te vergaren. De favoriet was dus op voorhand al duidelijk. Maar in een derby is de favoriet lang niet altijd de winnaar.

Het vak van Lennart Menger, Bart-Jan Berghuis, Marlies Berghuis en Anouk Spijker wist tijdens de eerste aanvallen van ZKC’19 niet te scoren. Het aanvalsvak van KIOS deed dat, door twee overtredingen van ZKC’19, wel en bracht de stand met een strafworp en een vrije bal naar 0-2. Het vak van Maarten Gubler, Jurjen de Vries, Karin van Lubek en Melissa Rijstenberg zette de Steenbergerhoeve-formatie op het scorebord door een mooi afstandsschot van Maarten Gubler. In de loop van de eerste helft kon KIOS de voorsprong steeds verder uitbouwen. ZKC’19 maakte veel pass-fouten en wist de gemaakte kansen niet af te ronden. In de rust stapte ZKC’19 de kleedkamer in met een achterstand van vijf punten; 7-12.

Coach Evert Krikken, die het overnam van hoofdtrainer en coach Albert Kuiperij, gaf in de kleedkamer een motiverende speech. Meer rust in het spel, maar de duels moesten vol overtuiging worden aangegaan. Als er voor iedere bal wordt gevochten is ZKC’19 zeker niet kansloos.

Het verschil was te merken. De achterstand op het scorebord werd langzamerhand kleiner en de teams waren aan elkaar gewaagd. Teun Ubels, in het veld gekomen voor Jurjen de Vries, bracht de stand halverwege de tweede helft naar 12-15. Na een benutte strafworp van KIOS werd drie keer gescoord door ZKC’19 en was het verschil nog slechts één punt. Het publiek dat aanwezig was in de sporthal begon te geloven in een stunt tegen de op papier betere tegenstander. In een enerverende slotperiode vielen de kansen echter niet meer aan de kant van ZKC’19. Door Lennart Menger te wisselen voor de langere Nick ten Kate werd geprobeerd meer rebound te behalen en zo langere aanvallen te creëren. Ook werd Linda Veneman ingezet ten koste van Anouk Spijker. Het mocht echter niet baten. Eindstand ZKC’19-KIOS: 16-18. ZKC’19 kan vertrouwen putten uit de tweede helft, waar de ploeg goed heeft gespeeld en heeft laten zien dat het ook tegen betere ploegen zeker niet kansloos is.