(verslag van scheidsrechter Mark van Veen)

Zaterdag 24 december was het dan zover: een wedstrijd op internationaal niveau. Herman Scholten had mij de week ervoor gevraagd of ik de wedstrijd ZKC’19 – China wilde leiden. Daar hoefde ik niet lang over na te denken. Een volmondig ja.

De wedstrijd werd niet in China of Zuidwolde gespeeld, maar halverwege: Hoogeveen.Ik had Herman opgehaald uit Giethoorn en wij gingen naar Hoogeveen. Ik had een vlag meegenomen voor het geval dat Herman nog als assistent-scheidsrechter het veld in wilde.Niets was minder waar. Herman nam plaats op de tribunen in het topsportcentrum.

De wedstrijd begon met het voorstellen van de teams, een teamfoto en handen schudden.

Na het eerste fluitsignaal liet China goed korfbal zien. Goede goals, sterke rebound en een dosis inzet. ZKC’19 kwam er eigenlijk niet aan te pas. Ze bleef wel mee scoren en de ruststand was daardoor 8-16. In de pauze ging de thuisploeg naar de kleedkamers en smeedde een nieuw plan voor de tweede helft. China bleef in de zaal en geloofde het wel.

Echter in de tweede helft waren de rollen omgedraaid. ZKC’19 kwam punt voor punt dichterbij en bleef steken op 20-24. Een leuke pot met mooie goals, sportief spel en een nuttige oefenpot. Ook voor mij. Waar ik normaal tegen spelers van beide teams praat (‘ denk om de handen’ etc.) kon dit nu niet. De Chinezen begrepen mij niet en ook hun Engels liet over het algemeen te wensen over. Dus het moest meer in gebaren.

Na de tijd was er nog een lopend buffet in de kantine in Zuidwolde. Zoals verwacht een Chinees buffet. Ik heb een leuke dag gehad en ik hoop dat ik de return ook mag leiden…