De jonge Zuidwoldiger equipe bleek een gewaagde tegenstander voor de Chinezen

ZUIDWOLDE (Dr.) – Op zaterdag 24 december trad de selectie van ZKC ’19 in Topsporthal Activum in Hoogeveen aan tegen het nationale team van China. Voor de Chinezen gold deze wedstrijd als voorbereiding op de Korfbal Challenge, welke van 27 december tot en met 30 december wordt gehouden in Rotterdam. De wedstrijd stond onder leiding van de uitstekend fluitende scheidsrechter Mark van Veen uit Wolvega. De sportieve wedstrijd was zeker de tweede helft meer dan het aanzien waard. Het in grote aantallen aanwezige publiek zag China in de eerste helft meteen een voorsprong nemen (rust: 8 - 16 voor China), maar voornamelijk de tweede helft ging gelijk op waardoor de wedstrijd eindigde in een 20 - 24 overwinning voor China. Deze wedstrijd van de Chinese voorbereidingscampagne werd mede mogelijk gemaakt door Tandartspraktijk Quadratand in Zuidwolde.

Voor de K.J. van Dijk-formatie was deze wedstrijd een sportieve ervaring die de meeste spelers waarschijnlijk maar één keer zullen meemaken. De wedstrijd werd gespeeld met de regels zoals deze bij de Korfbal Challenge in Rotterdam gehanteerd worden. Bij dit toernooi worden elk jaar een aantal spelregels aangepast, waaronder dit jaar de regel dat degene welke de vrije worp of strafworp meekrijgt, ook de desbetreffende vrije worp of strafworp behoort te nemen.

Ondanks het feit dat het een oefenwedstrijd was, gingen beide teams vol voor de winst. Er werd in zekere mate fysiek gespeeld, waardoor er een aantal interessante duels ontstonden. Toch konden de Zuidwoldigers, enigszins gehinderd door de spanning, in het begin van de wedstrijd moeilijk meekomen met het tempo van de Chinezen. Al snel liep de voorsprong van de Chinezen, die met sterke rebounds lange aanvallen konden draaien, uit tot 3 - 10. Toen na vijftien minuten de eerste spanning eraf was bij ZKC ’19 begon deze ploeg wat meer in haar spel te raken, wat een evenwichtigere wedstrijd tot gevolg had. Het verschil werd teruggebracht naar 8 - 16, wat tevens de ruststand was.

In de rust gaf trainer/coach Albert Kuiperij herhaaldelijk aan dat zijn team moest blijven genieten van deze ervaring, en dat de eindstand niet belangrijk was. Ook bracht hij Lennart Menger, Mark Lijster, Larissa Hoorn en Danique Jonkman in, om hen op deze manier te bedanken voor hun beschikbaarheid als wissel bij de wedstrijden van het eerste.

Na rust was snel te zien dat de ingebrachte wissels goed op dreef waren. De Chinezen hadden meer moeite met aanvallen dan in de eerste helft, waarbij juist de K.J. van Dijk-formatie eenvoudiger tot scoren kwam. Dit resulteerde er zelfs in dat vijftien minuten na rust de stand tot 15 - 18 werd gebracht. Desondanks lukte het de Zuidwoldigers niet om gelijk te komen met de Chinezen, alhoewel het wel de spanning in de wedstrijd terugbracht. In de laatste tien minuten van de wedstrijd kon geen van beide ploegen het verschil vergroten of verkleinen. De wedstrijd eindigde in een overwinning voor de Chinezen met een score van 20 - 24.

Na de wedstrijd werd er door de spelers van ZKC ’19, de vrijwilligers, en het nationale team van China gepraat over de wedstrijd en over de verschillen in cultuur onder het genot van een goed verzorgd Chinees buffet.

Doelpuntenmakers: Lotte van Middelaar (viermaal), Jolein Ubels (driemaal), Lennart Menger (driemaal), Marlieke Krikken (tweemaal), Maikel Vos (tweemaal), Mark Lijster (tweemaal), Kristian Krikken, Dion Scholing, Anouk Spijker en Danique Jonkman.