Korfbalvereniging ZKC ’19 speelt oefenwedstrijd tegen China op 24 december in Hoogeveen

Het nationale team van China bereidt zich met deze oefenwedstrijd voor op de Korfbal Challenge in Rotterdam 

ZUIDWOLDE (Dr.) – De selectie van korfbalvereniging ZKC ’19 speelt op zaterdag 24 december in Hoogeveen een oefenwedstrijd tegen het nationale team van China. Hiermee bereidt het nationale team van China zich voor op de Korfbal Challenge in Rotterdam. Aan dit toernooi in Rotterdam doen topteams uit de Korfbal League, het hoogste niveau van het Nederlands korfbal, mee en verscheidene nationale teams. De wedstrijd begint om 16:00 uur in de nieuwe topsporthal Activum in Hoogeveen en staat onder leiding van Korfbal League scheidsrechter Peter van der Terp. De wedstrijd wordt mede mogelijk gemaakt door tandartspraktijk Quadratand te Zuidwolde. Na de wedstrijd komen beide teams naar Zuidwolde voor een buffet in de kantine van ZKC ’19. 

In de komende week speelt het nationale team van China een aantal oefenwedstrijden tegen clubs uit Barneveld, Zutphen en Lent, en ook tegen ZKC ’19 uit Zuidwolde. In 2008 speelde de selectie van ZKC ’19 ook een oefenwedstrijd tegen een nationaal team. Toen was Chinese Taipei onder de 23 jaar de tegenstander. Ook deze wedstrijd was in voorbereiding op een toernooi (Youth World Cup in Apeldoorn). Deze wedstrijd en de organisatie daaromheen is goed bevallen volgens Herman Scholten, voormalig voorzitter en erelid van de Nederlandse Korfbalscheidsrechters Vereniging, wat de reden is dat ZKC ’19 wederom tegen een nationaal team mag spelen. Volgens hem ook doordat ZKC ’19 een vereniging met ambitie is. Daarnaast geeft Herman aan dat de Korfbal Challenge voor de Chinezen hun eerste grote toernooi buiten China is. De wedstrijd op 24 december is ook voor de selectie van ZKC ’19 een uitdaging, aangezien de meeste selectieleden niet bekend zijn met het spelen met een schotklok. Deze schotklok houdt in dat het aanvallende vak vijfentwintig seconden krijgt om de korf te raken. Als dit niet lukt, gaat de bal naar de tegenpartij. 

Het korfbal in China is nog vrij jong. Sinds 2004 bestaat de Chinese korfbalbond en korfballen de Chinezen op professioneel niveau. Hierbij speelt Nederlander Ben Crum een belangrijke rol in de ontwikkeling van korfbal in China. Dit heeft de afgelopen jaren geleid tot veel coaching, begeleiding en trainingen in China. Hiervoor is Crum benoemd tot ‘Life Head Coach of National Korfball Team of China’. In 2011 was zelfs het WK korfbal in gastland China. In het afgelopen jaar is het nationale team van China op de wereldranglijst gestegen van plek zeven naar plek vijf. Dit staat ongeveer gelijk aan het hoofdklasseniveau in de Nederlandse korfbalcompetitie. 

De Korfbal Challenge in Rotterdam eind december is een bijzonder vierdaags-toernooi waarbij top- en breedtekorfbal samen komen op één locatie. Ook is dit het toernooi waar jaarlijks geëxperimenteerd wordt met nieuwe spelregels. De kunststofkorf, de schotklok, bijna alle spelregelwijzigingen kennen hun vuurdoop bij de Korfbal Challenge. De deelnemers in de poule van het nationale team van China zijn Jong Oranje, Jong België en Benfica uit Portugal waarbij de wedstrijden op 27 en 29 december in Rotterdam gespeeld worden. 

We zien u graag als supporter van de internationale korfbalwedstrijd ZKC ’19 tegen China in de topsporthal Activum in Hoogeveen op 24 december om 16:00 uur.