Succesvolle Talentschool-clinic voor ZKC’19-jeugd

Zuidwolde (Dr.) – Deze week stond bij ZKC’19 de eerste Talentschool-clinic op het programma voor de A- en B-teams. Dit vond plaats in de sporthal van Zuidwolde. Dit seizoen is ZKC’19 gestart met de ‘ZKC Talentschool’ voor de seniorenteams 1, 2 en 3 en de jeugdteams A1, A2, B1 en B2. Doelstelling van de Talentschool is aandacht voor de persoonlijke ontwikkeling van spelers op technisch, tactisch en mentaal vlak.

In december ontvingen alle spelers een lijst met vragen zoals ‘Wat zijn jouw meest sterke punten op korfbalgebied?’, ‘Wat zijn jouw verbeterpunten?’ en ‘Aan welke twee persoonlijke doelen wil je het komende half jaar werken?’. De kracht van deze systematiek is dat elke speler zijn of haar individuele doelen zélf stelt en daarmee de verantwoordelijkheid neemt voor zijn/haar persoonlijke ontwikkeling als korfballer.

Begin januari zijn de resultaten van de ingevulde vragenlijsten in teambijeenkomsten besproken. Om te werken aan de gestelde persoonlijke doelen organiseert ZKC’19 - naast de reguliere wekelijkse trainingen - enkele thematische clinics onder leiding van (oud) selectie-spelers en de hoofdtrainers.

De eerste Talentschool-clinic werd een groot succes. Met 22 spelers uit de B-teams en 18 uit de A- junioren werd geconcentreerd gewerkt aan de thema’s ‘de aanvallende actie’, ‘de rebound’ en ‘de aangeefpositie’.

De ZKC-jeugd is erg enthousiast over de ZKC Talentschool. Een A-junior verwoordde het na afloop van de clinic als volgt: “De Talentschool is een zeer leerzame ervaring! Een goed doordacht concept waar de jeugd gebruik kan maken van de ervaring van onze (oud) eerste spelers en trainers. Hoe kun je jouw zwakke punten zo goed mogelijk trainen? En wat kan ik nog verbeteren aan mijn sterke punten? Het leuke hieraan is ook dat er niet precies gezegd wordt hoe je het moet doen. Maar door middel van tips & tricks kun je zelf ondervinden wat voor jezelf het prettigst is, en daar leer je het meest van. "Om te leren van je grote helden, waar je toch een beetje tegen op kijkt, is natuurlijk het mooiste wat er is!"

In het voorjaar zal de volgende Talentschool-clinic bij ZKC worden georganiseerd.